No bake brownies - melkefri, glutenfri og sukkerfri 29.03.2016

Oppskrifter 4 kommentarer

God morgen!

Da var påskeferien over for i år og hverdagen har slått til for fullt. Her i huset endte påsken med sykdom på lillemor, så det blir hjemmedag på oss.

Denne kaken lagde jeg til et middagsselskap igår der verten har melke- og glutenallergi, så da jeg kom over denne oppskriften fra Fitfocuse var den jo perfekt for anledningen! Siden kaka skulle overleveres selskapet i sin helhet, rakk jeg da ikke å ta noen fancy bilder denne gangen. Håper det går greit ;)
  

No bake brownies

Bunnen:
200 gr mandler
200 gr dadler uten sten
1-2 ss sterk kaffe (evt bare vann)
0,5 dl bakekakao

Fyllet:
2 bokser vanlig kokosmelk (ikke lett), settes kjølig slik at du får ut den tykke delen
4 ss kakao
4 ss valgfri søtning (jeg brukte 2 ss agavesirup og 2 ss sukrin gold)

 

Fremgangsmåte

Kok opp vann og hell over dadlene i en bolle, som du lar stå i 10 minutter. Hell dette vannet over mandlene og mos dadlene med en stavmikser eller blender.

Rør så inn kakao. Hell vannet av mandlene og kjør de til grovt mel med en blender eller stavmikser. Bland dette med dadlene og kaffe til en seig masse.

Fordel massen utover et bakepapir i en form, til du får en bunn som er ca 1-2 cm tykk. Et tips er å bruke en skje med varmt vann på for å trykke deigen flat.

 

Rør sammen alle ingrediensene til fyllet forsiktig sammen og bre over bunnen. Topp gjerne med kakepynt eller mørk sjokolade i biter :) Yummy!

La stå kjølig frem til servering.

  


Håper det smaker og lag en glad dag! :)

 

Lena-Marie :))

 

 

EMNER:

#brownies #sukkerfri #melkefri #glutenfri #laktosefri #nobake #rawfood #mammahverdagen


Kanelstjerne - sukkerfri og halvgrov 28.03.2016

Oppskrifter 4 kommentarer

Nå nærmer påsken seg slutten og siden det regna hele dagen idag, ble det innedag på oss og baking. Søndagsbakst er noe jeg syns er kjempekoselig og i dag ble det noe jeg har hatt lyst å prøve meg på lenge; nemlig kanelstjerne! Denne herligheten av en krans både ser delikat ut og smaker nydelig!

Deigen jeg lagde idag er basert på denne oppskriften som jeg har lagt ut tidligere. Jeg tipper at det holder med halvparten om man bare skal lage 1 krans, ettersom jeg fikk 2 kranser pluss litt overskudd av originaloppskriften. 

Ingredienser bolledeig

1 liter melk

150 g smør

100 g sukrin melis

25 g gjær

0,5 ts kardemomme

1,5 kg mel (jeg brukte halvt om halvt med hvetemel og fibramel, men du kan bruke det du ønsker)

------------------

1 egg til pensling

 

Kanelfyll

6 ss smør, romtemperert
6 ss sukrin gold (eller sukker om du ønsker det)
6 ss kanel

 

 

Fremgangsmåte

Varm opp melk, smør og sukrinmelis i en gryte til smøret har smeltet og sett til side slik at du får fingertemperatur.
Rør gjæren ut i væsken og tilsett det tørre.

La heve i 1-1,5 time.

Mens deigen heves, kan du blande sammen smør med kanel og sukrin gold. Om smøret ikke er mykt nok, kan du sette det inn i mikrobølgeovnen i ca 5-10 sekunder.
 

Når den har hevet i 1 time, deler du den i to på benken dersom du har fulgt min oppskrift uten å halvere den. Dersom du har halvert den, kan du skippe akkurat dette og dele den i 4 like store emner.

Lag boller av de 4 emnene og kjevle de ut til sirkler. Bruk gjerne en middagstallerken som mal og skjær ut slik at de blir akkurat like store.

Fordel 1/3 av kanelfyllet på lag 1. Bre utover til det er ca 2-3 cm til kanten. Så legger du på lag 2 og 3 på samme måten. På lag 4 skal derimot ikke være fyll på toppen.

 

Ta et glass og sett det opp-ned på midten av sirkelen. Så bruker du en skarp kniv og kutter først i 4, deretter kutter du hver del i 4. Da skal du ha 16 trekanter til slutt, som vist på bildet nedenfor.

Ta 2 av trekantene og snurr hver sin vei. Den til venstre snurrer du mot venstre og den til høyre snurrer du mot høyre. Fortsett hele veien rundt på samme måten til alle delene er snurret. Koble de sammen 2 og 2 helt nederst ved å klemme tuppene sammen.

Kutt så et kryss gjennom 2 lag på sirkelen i midten der hvor glasset stod.

Processed with MOLDIV
 

La stjernen etterheve under klede i ca 45-60 min.

Pensle med egg og stek på 200 gr i midten av ovnen, i ca 15-20 minutter. Strø gjerne over perlesukker i midten om du har det :) 

Jeg anbefaler å spise denne lunken, gjerne med litt melisglasur oppå og et glass iskaldt melk. NAM!

 

Lena-Marie :))

 

 

 

EMNER:

#kanelstjerne #nutellastjerne #sukkerfri #bakst #mammahverdagen


Digge vafler til den store vaffeldagen! 25.03.2016

Oppskrifter 4 kommentarer

Riktig god påske alle sammen! :)

I dag er det faktisk den store vaffeldagen, så jeg tenkte å dele en av mine vaffeloppskrifter med dere! Den er uten tilsatt sukker og kan varieres med det melet du har i kjøkkenskapet. Nå var vi nesten tomme for vanlig melk, men jeg hadde mandelmelk stående i skapet som jeg valgte å bruke i denne oppskriften. Jeg syns ikke man kjenner forskjell i smaken, så hvis du ikke tåler melk kan du gjerne bruke mandelmelk eller soyamelk :)

  

Ingredienser

4 egg
2 ss agavesirup
4 ss rapsolje
1 dl havremel
2 dl havregryn
3 dl fibramel
5 dl mandelmelk
1 ts kardemomme
1 ts bakepulver

 

Fremgangsmåte

Jeg tok frem stavmikseren denne gangen, så hvis du har det kan du bare blande alle ingrediensene i en bolle og kjøre på med stavmikser til røra er glatt og fin. La stå og svelle i ca 10 min og stek i vaffeljern.

Server gjerne med nyrørt jordbærsyltetøy og friske bær. NAM!

  

Håper det smaker! Ha en riktig god vaffeldag!

Lena-Marie :))

 

 

EMNER:
#vafler #oppskrift #vaffeldagen #påske #mammahverdagen


Knallgode eltefrie brød som er raske å lage 22.03.2016

Oppskrifter 2 kommentarer

Disse brødene er så enkle at hvem som helst klarer å lage de! De krever lite oppvask og det tar kanskje 5 min å slenge sammen deigen. Perfekt når man har lyst på gode, saftige brød uten å legge i så mye arbeidskraft for å få de ;)

  

Ingredienser eltefrie brød

650 gr siktet speltmel / hvetemel
250 gr sammalt speltmel / sammalt hvetemel
60 gr solsikkekjerner
60 gr gresskarkjerner
50 gr sesamfrø
100 gr linfrø
1 ss salt
1 pk gjær
1 liter vann

 

Fremgangsmåte

Rør sammen alle ingrediensene til en løs deig og la heve under et klede i 30 min.

Fordel deigen i 2 former som du smører med olje eller smør. Strø så over gresskarkjerner.

Hev i ca 45 min og stek på 225 gr i 40 min.

Ta brødene ut av formene og stek de opp ned på rist i ca 15-20 min til. Følg med mot slutten slik at de ikke blir for godt stekt. Dette er viktig for å få den sprø, deilige skorpen ;)

La de avkjøle på rist og oppbevar på benken i et klede.

Frys de gjerne i halve brød, da holder skorpen seg bedre når de tines opp igjen :)

 Ha en fortsatt fin påske! 

 

Lena-Marie :))

 

 

 

EMNER:
#brød #oppskrift #påske #enklebrød #eltefrie #mammahverdagen #eltefriebrød

 


Hjemmelagde påskeegg som barna elsker! 21.03.2016

Oppskrifter Ingen kommentarer

Påsken er godt i gang for de aller fleste, mens andre må jobbe et par dager til før noen etterlengtede feriedager følger. Vi skal ha bypåske i år med familiebesøk, og holder fortsatt på med oppussing av et vaskerom/bod som tar sin tid å få ferdig. Vi håper at dette blir nogenlunde ferdig innen morgendagen, slik at vi slipper å bruke påsken til å være innendørs og at besøket har et sted å sove! Kjellerstua er nemlig overfylt av tingene som vanligvis står i boden.

 

Ettersom jeg er veldig svak for godteri i påsken, har jeg nå laget noen marsipanegg uten tilsatt sukker, inspirert av Linda Stuhaug sin oppskrift. Disse er veldig gode og begge barna mine elsker de, selv om hun ene vanligvis ikke spiser godteri ;) Jeg lover at du ikke kjenner smaken av dadler! 

Ingredienser marsipanegg

110 gr mandler

60 gr saftige dadler (uten stein, helst de i løsvekt)

3 dråper mandelessens

1 klype salt

----------------

Ca 50-100 gr sukkerfri sjokolade (evt valgfri / 70 % sjokolade)

 

Fremgangsmåte

Kjør alle ingrediensene i en blender / foodprocessor. Det tar litt tid, ettersom mandlene må få ut oljen før du får en masse som kan formes. Tar du den for tidlig, kan de bli tørre på smak.

Lag kuler eller egg, slik jeg har gjort her. Smelt sjokoladen over vannbad eller på svak styrke i mikrobølgeovnen.

Ta en gaffel og dypp marsipaneggene nedi sjokoladen og sett på et fat kledd med bakepapir. Strø gjerne litt fargerik strøssel over, som jeg har gjort i videoen:

video:img3124

 

Avkjøl i kjøleskapet til sjokoladen har stivna.

Nyyyt!

 

Oppbevares i kjøleskapet i 3-4 uker, dersom ikke alle eggene forsvinner med en gang ;)
 

Håper du og dine får en nydelig dag!

 

Lena-Marie :))

 

 

EMNER:
#påskeegg #marsipanegg #hjemmelaget #mammahverdagen #påske
 


Tips til Danmarksferie med familien 15.03.2016

Reise Ingen kommentarer

I fjor sommer var vi i Danmark, nærmere bestemt på Jylland. Det var en utrolig fin ferie, med mange gøyale opplevelser og hvis du skal i området med små barn har jeg valgt ut disse destinasjonene som mine favoritter:
 

Kattegatcentret i Grenaa - Akvarie med aktiviteter på utsiden når barna blir lei av å bare se på fiskene. Passet veldig bra for våre barn i alderen 1 til 4 år, men både voksne og eldre barn vil nok trives veldig godt her!
 

Djurs Sommerland - En fantastisk bra park med utrolig mye forskjellig å gjøre. Vi elsket at det var masse å gjøre for både de minste og de eldre barna. Veldig gøy med trampolinepark med benker der man kan spise medbragt mat mens barna hopper i vei.
 

Ebeltoft - Vi leide hus her via Ebeltoft Feriehusudlejning og vil si at det er et kjempefint utgangspunkt å bo i nærheten av Ebeltoft, ettersom man fint kan kjøre til attraksjonene som man ønsker å dra. I tillegg er det en veldig fin strand der som barna kan leke på, som ligger ved Kalø slottsruin.

 

Dokk1 - Ligger i Århus og er et bibliotek med aktivitetssenter. Utendørs i 1.etg er det masse aktiviteter for barna, pluss at i 2. etasje innendørs er det mulig å tegne, kle seg ut, leke i lekestativer etc. Vi var bare utendørs, men parkerte bilen i p-huset som var en opplevelse i seg selv! Bilen forsvant i en sjakt og borte var den, helt til vi kom og skulle hente den og den ble fraktet automatisk opp fra kjelleretasjen. Gøy for både store og små ;)

Processed with MOLDIV
Transport fra Norge til Jylland - Vi reiste med ferga fra Kristiansand til Hirtshals på veien over, men må si at det var skuffende lite lekeområde på Color Line båten. De minste barna hadde ikke sjans å leke der, så det lønte seg å ha med tegnesaker og diverse annen underholdning.

På returen reiste vi med Stena Line til Oslo og valgte å ta en 2-sengs lugar, selv om det bare var en dagstur på 9 timer. Anbefales virkelig, ettersom man får et eget sted å slappe av og har seng, bad og toalett for seg selv som er en stor fordel i mine øyne :)

Da håper jeg at du fikk et par gode tips til sommerferien og hvis du trenger å lese mer om fornøyelsesparker, aktiviteter og dyreparker på Jylland kan du se mer her.


Ha en fin dag!
 

Lena-Marie :))

 

 

EMNER:
#danmark #reisemedbarn #danmarksferie #mammahverdagen


10 tips til babyfotografering hjemme 03.03.2016

DIY Ingen kommentarerEndelig er jeg tilbake etter et par ukers avbrekk fra bloggen. Mye har skjedd den siste tiden og jeg har ikke vært helt i slag, men nå skal jeg gjøre mitt beste og komme i en god rutine igjen der jeg skriver litt oftere.
 

Dagens tips handler om fotografering, ettersom både jeg og mannen min er glad i å ta bilder og har eksperimentert litt med lukketid og lys opp gjennom årene.

Da vi fikk førstefødte bestemte jeg meg derfor for å ta bildene selv istedet for å bruke flere tusen kroner på fotograf. Her deler jeg derfor noen tips til deg som ikke har råd til å ta profesjonelle bilder, men allikevel ønsker å få fine bilder du kan fremkalle selv ;)
 

1. Pass på at rommet du benytter har godt med naturlig dagslys, for da unngår du gule bilder eller at du blir nødt til å bruke blitz. Jeg tok bilder midt på dagen, uten direkte sollys, i et rom med hvite vegger.
 

2. Minst mulig tilbehør og rekvisita gjør seg best, for da blir fokuset på barnet ditt og ikke alt annet.
 

3. Bruk gjerne en hvit vegg som bakgrunn eller heng opp et laken eller lignende for å få nøytral bakgrunn.
 

4. Pass på at bildene tas på en tid der babyen din er våken og mett, slik at du har litt tid på deg til å gjøre det du har satt som plan. Du kan så klart også passe på at barnet sover, dersom du ønsker å ta sovebilder istedet :)
 

5. Sett deg ned på babyens nivå når du tar portrettbilder.
 

6. Ta gjerne mange bilder på rad og i flere ulike posisjoner, slik at du etterpå kan velge ut de få du syns ble best. Jeg syns mine beste bilder ble tatt da jeg la de på magen og de så rett mot meg og kameraet.
 

7. Søk på nettet etter inspirasjon til posisjoner. Det finnes masse god inspirasjon der ute! Jeg søker gjerne etter "baby photoshoot", "baby photography", "baby photo inspiration" osv. Engelske søk gir flere treff på bilder.
 

8. Gi gjerne barnet noe å leke med for å variere fokuset til barnet. 
 

9. Rediger bildene litt i etterkant for å justere lys eller skarphet f.eks. Det jeg pleier å gjøre, er å justere opp mengden lys i bildet, pluss kontrasten littegranne. Det kommer så klart an på hvor bra bildene er i utgangspunktet, men jeg syns ofte at bildene blir mørkere etter fremkalling enn det jeg ser på min egen PC. Som du også ser på mine babybilder, har jeg lært litt mer med nr 2 enn med nr 1. I tillegg har det mye å si hva slags linse man bruker. På nr 1 hadde jeg standard linsen som fulgte med kameraet, mens på nr 2 brukte jeg portrettlinse som gjør at bakgrunnen blir uklar og fokuset ligger på ansiktet.
 

10. Rediger gjerne til svart-hvitt for å sammenligne med fargebildet og velg det du liker best. Personlig er jeg veldig glad i svart-hvite babybilder :)
 

Her er min første datter ca 3 mnd:
Processed with MOLDIV

 

Og her er nr 2, ca like gammel:
Processed with MOLDIV

 

Litt annerledes kvalitet på bildet av nr 2, men det har både med erfaring og linsen å gjøre. Man gjør det beste med det man har, tenker jeg :)
 

Håper du fikk noen gode tips og husk å ikke stresse ;) Da får du bedre bilder for både deg og barnet ditt!

Ha en fin dag!
 

Lena-Marie :))

 

 

EMNER:
#babyfotografering #tips #fotograferingstips #mammahverdagen
 


hits