Julebrød; sukkerredusert og uten sukkat/rosiner 19.12.2016

Jul 4 kommentarerJeg skal ærlig innrømme at jeg er veldig glad i boller og julebrød, men klarer ikke å venne meg til smaken av sukkat og rosiner i gjærbakst! Kanskje litt kjedelig, men jeg syns jo dette er det perfekte julebrødet ;)

Min oppskrift er basert på moren min sin venninne, Birgit, sin oppskrift som jeg bare har justert litt på for å få mindre sukkerinnhold. I tillegg har jeg forsøkt å bake med både spelt- og hvetemel - begge med godt resultat.

Her er det bare å bruke det melet du foretrekker selv :) Eneste man må tenke på med speltmelet, er at det krever noe mer heving av deigen.

 

Ingredienser til 4 julebrød

200 gr smør
7 dl melk (valgfri type, jeg har brukt lettmelk selv om originaloppskriften sier helmelk)
100 gr sukker
100 gr sukrin
1 kg mel (hvete- eller spelt)
1 pose tørrgjær
1 ts kardemomme
_______________
1 egg til pensling 
rosiner/sukkat om ønskelig
 

 

Fremgangsmåte

Smelt smør og varm opp melka til 37 grader. Om du bruker sukrin kan du også helle dette oppi det våte.

Hell så det våte over i en bakebolle og bland oppi det tørre, litt etter litt til du får en fin og jevn deig. Den skal være litt klissete før heving og så kan man heller justere med mer mel ved utbaking.

La deigen heve med plast over i ca 1 time.

Del deigen i 4 like store deler og bak runde brød som du legger på bakepapirkledd plate.

La etterheve i ca 45-60 min til. Pensle med egg og stek på 180 gr, nederste rille, i ca 45-60 min. Følg med på slutten, da ovner er forskjellige og noen steker litt raskere enn andre.
 

Mine julebrød ble i år delt ut til venner og familie - pyntet enkelt med et bånd og til/fra lapp. Dette er en veldig koselig gave å gi og jeg tror alle satte stor pris på å få dette før jul <3

 

Da håper jeg det smaker!

Ønsker dere alle en riktig fin førjulstid :) 


 

Lena-Marie

 

 

#julebrød #julebakst #oppskrift #mammahverdagen #jul2016 #jul


Sukkerfrie kakemenn 23.12.2015

Jul Ingen kommentarer

Nå er det lillejulaften og barna mine er dessverre syke, men gleder seg stort til morgendagens happening! Kanskje kommer nissen på besøk? Hvem vet? Syns det er så koselig å lage litt julemagi for barna når de er så små at de syns dette er kjempespennende. Så vi snakker om nissen og håper at han dukker opp på døra vår imorgen med noen gaver ;)

Siden jentene har vært syke en del dager, måtte jeg bake disse kakemennene alene til tross for at eldste hadde veldig lyst å bli med. De klarte ikke å finne energi til å sitte ved bordet og stikke ut kakemenn, så det ble vel med 2-3 stykker på dem hver. Resultatet ble så som så, ettersom jeg glemte å røre ut sukrin gold i melkeblandingen, så det ble litt "klumpete". Jaja, ikke alltid man er like heldig med baksten ;)

Jeg har hentet oppskriften fra Linda Stuhaug sin kjempeinspirerende blogg og gjort litt om på den ut i fra det jeg hadde i skapet. Hun har så mye godsaker og veldig mye sunt og godt, så absolutt verdt å ta en titt innom der! :)

 

Oppskrift på kakemenn, ca 3 brett

60 g ekte smør
2 dl valgfri melk
1 ts hornsalt
110 g sukrinmelis (fås enten på Rema 1000 eller Kiwi, eller helsekost)
130 g sukrin gold (fås på Kiwi og helsekost blant annet)
ca 400 gr siktet hvetemel

Fremgangsmåte:

Smelt smøret og la dette avkjøles noe før du tilsetter melk. Rør så inn sukrinmelis, sukrin gold, hornsalt og halvparten av det siktede hvetemelet. Tilsett resten av melet litt etter litt til deigen blir kompakt og smidig.

La deigen stå over natta i kjøleskapet, eller til nød minst 4 timer før du kjevler den ut på melet underlag til den er ca 0,5 cm tykk. Stikk så ut med former du har liggende og stek på bakepapirkledd brett 175 gr i ca 7-9 minutter. Følg gjerne med i forhold til hvordan din ovn er.

Kakene skal ikke bli gylne, bare porøse :) Da blir de skikkelig gode og myke når de avkjøles!
Ha en riktig god jul og nyt tiden sammen med dine kjære og nærmeste <3

 

Juleklem,

Lena-Marie :))


Tips til årets julekalender - rimelig og hyggelig for store og små 12.11.2015

Jul 4 kommentarer

Jula nærmer seg med stormskritt og jeg er en av de som starter planleggingen av julegavene allerede ved januarsalget! Haha. Skal innrømme at jeg syns det er greit å spare litt penger ved å fordele gavene jevnt utover året istedet for å storhandle i siste liten i desember og kanskje ende opp med å bruke dobbelt så mye penger enn jeg hadde tenkt. Vi har en stor familie, så det er mange gaver å handle inn. Det er jo hyggelig med noe hjemmelaget også, så noen av de voksne ender opp med spiselige gaver i år (uten å avsløre for mye) ;)

Christmas gift and ball
Licensed from: Yellowj / yayimages.com


Men over til det jeg tenkte å ta opp idag, er dette med julekalender. Mange barn ønsker seg nok julekalender og mine er kanskje litt for små til å skjønne at det er noe som heter julekalender, men jeg lagde det i fjor og har tenkt å fortsette tradisjonen i år. Jeg tenker at man må tilpasse den til sitt eget budsjett og tiden man har til rådighet :)

Jeg syns det er utrolig koselig å glede barna mine med noe jeg vet at de ønsker seg, samtidig som jeg tenker at de begynner å bli store nok til at vi kan sette i gang med en ny vri for julekalenderen vår. Hva med å lage en julekalender som ikke koster så mye penger, men som gir både store og små noe å glede seg over?

Først og fremst må man starte med å tenke gjennom hva sine egne barn syns er hyggelig og gøy å finne på. Mine barn liker å delta på kjøkkenet når jeg baker, de er glad i å bade, se på film, leke utendørs, spille spill, kle seg ut, tegne/male, lage telt innendørs osv. Det er da bakgrunnen for årets kalender, som jeg tenker skal bestå av både aktiviteter for barna og oss voksne, samtidig som det skal inneholde noen ting som jeg vet at de ønsker seg. Da blir det en god blanding av hyggelige ting vi gjør sammen og at de noen dager får ting som de kan leke med.

Et tips er da å henge opp små poser med tall på din julekalender, der du varierer mellom å lage lapper fra nissen der det står dagens aktivitet, gi de noen ting de kan kose seg med eller lage hjemmelaget godteri (som disse trøflene som mine jenter elsker)!

Varier med det du syns passer ut i fra deres hverdag og tid :) Jeg tenker at vi skal ha filmkveld etter barnehagen med en ny DVD som de får i kalenderen, dra ut i skogen og lage bål der vi griller pølser/marshmallows, kose oss med pepperkakebaking og lage rundstykker sammen, spille prinsesseLotto, kanskje lage noen små julegaver til nærmeste familie og dra i bassenget etc.
Begge jentene mine trenger også en hårklipp snart, så tenker at vi skal dra med de til en frisør en lørdag (noe jeg vet storesøster har veldig lyst til).

Bauble
Licensed from: yucas / yayimages.com


Det er også veldig koselig å kjøpe juletre sammen når det nærmer seg jul, så vi skal sette av en søndag til å dra et sted der vi kan plukke ut treet selv og så arrangererer gården både hest og sledekjøring, aking og litt aktiviteter for barna samtidig :) Kjempekoselig! Ta en titt her om det er noe du og din familie også vil finne på!

Jeg tror barna setter mer pris på å få tid sammen med oss voksne enn masse småtterier de egentlig ikke trenger, så jeg skal prøve å legge opp til mange små aktiviteter hver dag i desember - så godt det lar seg gjøre iallefall :)

Håper dette ga deg noen ideer om hva du vil gjøre ut av årets julekalender!

Kommenter gjerne om du har andre tips - de tas imot med glede og takknemlighet :)


Lena-Marie :))

 


hits